Briket cena je tema koja zanima mnoge potrošače koji žele efikasan i ekonomičan izvor energije za grejanje svojih domova. Briketi su proizvedeni od drvene piljevine, najčešće bukve i hrasta, i predstavljaju sve popularniji izbor za grejanje zahvaljujući svojoj energetskoj vrednosti, ekološkoj prihvatljivosti i povoljnoj ceni.

Upotreba briketa u grejanju pruža toplotu ravnomernu i dugotrajnu, što je posebno bitno tokom hladnih zimskih meseci. Cena briketa varira u zavisnosti od proizvođača, pakovanja i distributera, ali generalno se smatra pristupačnom u poređenju sa tradicionalnim izvorima energije. Na tržištu se mogu pronaći različiti tipovi briketa, kao što su bukov, hrastov ili čak specijalizovani za korišćenje u određenim vrstama grejnih sistema.

Ključne informacije o temi ,,Briket cena"

 • Briketi su efikasan i ekonomičan izvor energije za grejanje
 • Cena i dostupnost briketa čine ih popularnim izborom
 • Upotreba briketa pruža ravnomernu i dugotrajnu toplotu

Šta su briketi?

Definicija briketa

Briketi su čvrsto gorivo napravljeni od kompaktirane biomase, najčešće drvene piljevine ili sličnih materijala. Koriste se kao izvor toplotne energije za grejanje prostora i kao ekološko gorivo, jer sagorevanje briketa stvara manje zagađenja od tradicionalnih fosilnih goriva. Drveni briketi imaju visoku kalorijsku moć i do 5000 kcal/kg, što ih čini efikasnim i ekonomičnim izborom za ogrev.

Tipovi briketa

Postoji nekoliko tipova briketa koje možemo podeliti prema materijalima od kojih su napravljeni i prema njihovoj strukturi:

 1. Drveni briketi: Napravljeni od drvene piljevine, pretežno bukovog i hrastovog. Drveni briketi su jedni od najbolje iskorištenih i rasprostranjenijih ekoloških goriva.
 2. Peleti: Slični drvenim briketima, ali su manji i zahtevaju posebnu peć ili kotao za sagorevanje.
 3. Briketi od slame: Napravljeni od slame ili drugih biljnih materijala, nude razumnu kalorijsku moć i predstavljaju alternativu za ogrev gde drveni briketi nisu dostupni.

Ujedno, postoji nekoliko oblika briketa na tržištu:

 • Osmougaoni briketi sa rupom
 • Cilindrični briketi
 • Kvadratni briketi

Briketi, bez obzira na vrstu, mogu se koristiti u različitim sistemima grejanja koji koriste čvrsto gorivo, poput štednjaka, peći, kamina i kotlova.

Dostupne vrste briketa možete pogledati na našem sajtu:

Briket Minjon - Mešavina bukve i hrasta

Briket Ruf - Hrastov briket

Briket Ekoenergy - Bukov briket

Upotreba briketa u grejanju

Briketi cena vs drva cena

Briketi su energetski efikasniji od drva, jer imaju veću energetsku vrednost zbog njihove veće gustine i niže vlažnosti. Energetska vrednost briketa je oko 4,73 kWh/kg, što znači da jedna tona briketa može zameniti do 4 prostorna metra drva.

Kada se gleda cena briketa i drva, to može stvoriti malu zabunu jer se briketi mere u tonama ili kilogramima, a drvo u kubnim metrima. Međutim, jedna tona kvalitetnog bukovog briketa iznosi oko 240 eura, odnosno 28.000 dinara.

Briketi i peći za grejanje

Peći za grejanje su idealni uređaji za korišćenje briketa kao goriva. Kada koristite brikete za grejanje, peći moraju biti prilagođene za brikete, kako bi se osigurala ravnomerna raspodela toplote i održala visoka temperatura koju briketi produkuju.

U peći za grejanje, briketi se lože ravnomerno i efikasno sagorevaju, što omogućava duže grejanje sa manjom potrošnjom goriva.

Briketi u kaminima

Briketi se takođe mogu koristiti u kaminima za grejanje doma. Kamini dizajnirani za brikete su efikasni i pružaju zaista ugodnu atmosferu. To je pouzdan način za postizanje ujednačene toplote i udobnosti tokom hladnih zimskih meseci.

Međutim, pre nego što koristite brikete u vašem kaminu, važno je proveriti uputstva proizvođača i osigurati da je vaš kamin kompatibilan sa briketima kao gorivom. Takođe, pre loženja briketa, budite sigurni da su oni suvi i čvrsti kako bi izbegli prekomerno dimljenje i smanjenje efikasnosti grejanja.

Briket Cena

Faktori koji utiču na cenu briketa

Cena briketa zavisi od nekoliko faktora, kao što su vrsta drveta, kvalitet proizvoda, pakovanje, kao i transport. Na primer, briketi od tvrdog drveta, poput hrasta i bukve , obično imaju višu cenu zbog svoje veće energetske vrednosti. Pakovanja briketa takođe utiču na cenu, jer se često prodaju u paketima od 10 kg ili 20 kg.

Dostava je još jedan faktor koji utiče na cenu, ali neki prodavci nude besplatnu dostavu za velike narudžbine, kao što je to slučaj na našem stovarištu. Način plaćanja, bilo da je u pitanju gotovinsko plaćanje ili plaćanje pouzećem, takođe može uticati na konačnu cenu.

Poređenje briket cena i drugih vrsta ogreva

U poređenju sa drugim vrstama ogreva, kao što su ugljen, drva, i pelet, briketi su često ekonomičnija opcija. Tona briketa može zameniti i do 4 metara drva kada je u pitanju grejanje, što može doneti značajne uštede. U nekim slučajevima, cena od 27.500 RSD za tonu briketa može biti isplativa u odnosu na druge vrste ogreva.

Evo poređenja cena različitih vrsta ogreva:

 • Briketi: 27.500 RSD - 31.500 RSD po toni (Ruf, Minjon, Ekoenergy)
 • Ugljen: 15.000 RSD - 20.000 RSD po toni
 • Drva: 6.000 RSD - 9.000 RSD po metru
 • Pelet: 32.000 RSD - 37.000 RSD po toni

Trenutne cene na tržištu, decembar 2023.

Kao što se može videti, briketi mogu biti isplativija opcija u poređenju sa drugim vrstama ogreva. Pored ekonomskih prednosti, briketi su i ekološki prihvatljivo gorivo, jer se proizvode od 100% prirodnih materijala bez dodavanja štetnih aditiva.

Prednosti upotrebe briketa

Ekološki aspekti

Briketi predstavljaju ekološko gorivo koje ne sadrži štetne materije. Zbog toga su idealan izbor za ljude koji žele da smanje negativne efekte na životnu sredinu. Jedna od prednosti briketa je što se prave od drvnog otpada, čime se smanjuje potreba za sečenjem stabala i doprinosi očuvanju šuma.

Ekonomičnost

U poređenju sa tradicionalnim gorivima, briketi su ekonomičniji izbor, jer njihova cena je uglavnom niža u odnosu na drvo i ugalj. Osim niže cene, briketi imaju visoku energetsku efikasnost, što znači da će manja količina briketa proizvesti istu količinu toplote kao i veća količina drva ili uglja.

Kalorijska vrednost

Kalorijska vrednost predstavlja količinu toplotne energije koju gorivo oslobađa prilikom sagorevanja. Briketi imaju visoku kalorijsku vrednost: od 17,5-19,5 MJ/kg, što ih čini vrlo efikasnim izvorom toplote za grejanje. Visoka kalorijska vrednost briketa takođe znači da je potrebna manja količina goriva za postizanje željene temperature.

Da bi se bolje razumela prednost briketa u pogledu kalorijske vrednosti, moguće je uporediti ih sa drvetom i ugljem. Dok briketi otpuštaju 17,5-19,5 MJ energije po kilogramu, drvo obično oslobađa između 14-17 MJ/kg, a prirodni ugalj između 24-30 MJ/kg. Prema ovoj analizi, briketi se kotiraju između drva i uglja, što znači da su dobar kompromis između ova dva goriva u pogledu kalorijske vrednosti.

Skladištenje i održavanje

Skladištenje briketa

Skladištenje briketa je veoma bitan element ukoliko želite maksimalno efikasno grejanje tokom hladnih meseci. Drveni briketi su poznati po svojoj energetskoj efikasnosti i kvalitetu, te je stoga važno pravilno ih skladištiti. Prema iskustvima korisnika, drveni briketi su najlakši za skladištenje tokom grejne sezone.

Drveni briketi ne vole vlagu, stoga se moraju čuvati na suvom i zaštićenom mestu. Ukoliko se izlože vlazi, mogu izgubiti svoju energetsku efikasnost. Idealno mesto za skladištenje briketa je:

 • Suva garaža ili šupa
 • Pod krovom ili nadstrešnicom koja štiti od kiše i snega
 • Na palete ili druge podloge koje podižu brikete od zemlje, kako bi se sprečilo nakupljanje vlage, s tim da paleta mora biti zaštićena ako se skladišti napolju.

Održavanje sistema za grejanje

Sistem za grejanje na brikete zahteva redovno održavanje kako bi maksimalizovali njegovu efikasnost. čišćenje je veoma bitno kako bi se osigurala optimalna dodavanje goriva i sagorevanja. Evo nekoliko saveta za održavanje sistema za grejanje:

 • Redovno čišćenje ložišta i odstranjivanje pepela pomoći će povećati efikasnost grejanja i smanjiti emisije.
 • Pravilno čišćenje dimnjaka je važno kako bi se smanjila požarna opasnost i održala optimalna ventilacija dimnih gasova.
 • Postavljanje dobrog sistema za filtriranje vazduha može povećati energetsku efikasnost i produžiti vek trajanja grejnog sistema.
 • Redovna kontrola goriva i osigurati da je suvo pre upotrebe.

Pravilnim skladištenjem briketa i redovnim održavanjem sistema za grejanje uštedećete novac, energiju te ćete imati konstantnu toplotu tokom čitave grejne sezone. Ove jednostavne radnje će vam pomoći da iskoristite sve prednosti grejanja na brikete.

briket od slame

Proizvodnja i distribucija briketa

Proces proizvodnje

Proizvodnja briketa se vrši od najkvalitetnijeg tvrdog drveta, kao što su hrast, bukva i jasen. Ovaj proces podrazumeva presovanje drvnog otpada u čvrste cepanice, koje imaju energetsku vrednost između 17,5-19,5 MJ/kg. Proizvode se različiti tipovi briketa, kao što su PK briket (četvorougaoni briket sa rupom u sredini) i industrijski briket, čija dužina varira između 270-280 mm za industrijski i 295 mm za PK briket.

Pakovanje i dostava

Briketi se pakuju u praktične jedinice, uglavnom u pakovanjima od 10 kg. Na tržištu su dostupni različiti tipovi briketa, uključujući osmougaoni sa rupom, briket cigla RUF i briket u obliku valjka Ekoenergy, kao i mnogi drugi.

U slučaju online prodaje, kupci mogu uštedeti vreme i novac kupovinom proizvoda putem interneta. Plaćanje je lako i jednostavno, a dostava se vrši na kućnu adresu, štedeći trud oko prevoza i skladištenja ogrevnog materijala.

Sirovine koje se koriste u proizvodnji briketa, kao što su piljevina, trinje i sečenice, imaju energetsku vrednost između 14-15 MJ/kg. Korišćenje ovakvih materijala doprinosi očuvanju šuma i održivom razvoju.

Uz adekvatan proces proizvodnje, praktično pakovanje i efikasnu distribuciju, briketi predstavljaju ekonomičan i ekološki prihvatljiv izbor ogrevnog materijala za grejanje domova i poslovnih objekata.

Novosti i saveti

Poslednjih godina, proizvodnja drveta briketa je značajno porasla, a proizvodi su sve prisutniji na tržištu. Jedna tona drveta briketa zamenjuje 4-5 m3 tvrdog drveta, 1t uglja, 500-600l lož ulja ili 500-600 m3 grejnog gasa.

Saveti za efikasnije grejanje

Da bi se postigle optimalne rezultate prilikom grejanja, korisno je primeniti neke savete u svom domaćinstvu:

 • Održavanje sistema: Redovna kontrola i čišćenje grejnih sistema omogućava efikasniji rad i manju potrošnju energije.

 • Podešavanje temperature: Kako bi se uštedela energija, dobar je savet da se grejanje spusti za 1-2 stepena, što može doprineti značajnoj uštedi energije.

 • Izolacija: Ako zidovi, prozori i vrata nisu dobro izolovani, dolazi do gubitka toplote, stoga vredi uložiti u njihovu izolaciju.

 • Korišćenje termostata: Termostat pomaže u kontroli temperature i vremena rada grejanja, tako da se energija troši samo kada je potrebno.

 • Voda: Kada voda u grejanju dostigne optimalnu temperaturu, razmislite o smanjivanju temperature.

Koristeći ove savete, možete doprineti stvaranju efikasnijeg i ekonomičnijeg grejanja u vašem domu, uz istovremeno korišćenje ekoloških i ekonomski prihvatljivih materijala, kao što su drveni briketi.

Dodatne primene briketa

Briketi za roštilje i pečenje

Briketi se ne koriste samo za grejanje, već se često koriste i u svrhu pripreme hrane, posebno na roštilju. Korišćenje briketa na roštiljima omogućava ravnomerno pečenje hrane s obzirom na dugotrajnu i stabilnu raspodelu toplote. Pored toga, briketi su ekološki prihvatljiviji u odnosu na klasično drvo, jer sagorevanje briketa proizvodi manje štetnih gasova.

Za pripremu roštilja briketi se obično stavljaju u kamin za potpalu ili direktno na rešetku, a zatim se pale i greju. Kada briketi dostignu odgovarajuću temperaturu, hrana se stavlja na rešetku za pečenje i lagano se peče dok briketi sagorevaju.

Alternativne upotrebe

Briketi se takođe mogu koristiti u drugim situacijama, kao što su:

 • Odlaganje otpada: Briketi mogu biti odlična opcija za reciklažu drveta. Drveni briketi se proizvode od različitih vrsta drveta, uključujući otpadno drvo i drvene strugotine. Briketi se proizvode pod visokim pritiskom i samo uz korišćenje prirodne smole drveta kao veziva, a ne lepka ili neke druge sintetičke materije koje mogu osloboditi štetne supstance prilikom sagorevanja.

 • Iskorišćenje otpadne tople vode: Briketiranje drveta zahteva proces sušenja. U nekim slučajevima, toplu vodu koja je otpadni proizvod industrije ili reciklaže, može se efikasno koristiti za sušenje briketa, čime se smanjuje uticaj na životnu sredinu i troškovi upotrebe energije.

Upotreba briketa na ovaj način omogućava očuvanje prirodnih resursa i smanjenje otpada. Drveni briketi su ekološki prihvatljiva alternativa lož ulju, hrastovim drvetima i uglju.

Često postavljana pitanja

Koja je trenutna cena drvenih briketa na tržištu?

Cene drvenih briketa mogu da variraju zavisno o vrsti drveta i kvalitetu briketa. Trenutne cene se kreću od 27.000 - 32.000 po toni zavisno od vrste (trenutne cene na tržištu,decembar 2023). Na našem sajtu Stovarište Jakovljević uvek možete proveriti aktuelne cene briketa.

Gde mogu pronaći najbolje akcije za kupovinu briketa?

Redovno se možete informisati na nasešm sajtu o cenama ogreva koji nudimo, kao i pitati za opciju da li imamo jeftiniju varijantu, odnosno prepakovani briket, kao što postoji opcija i prosejanog peleta.

Koje su razlike između različitih brendova briketa?

Razlike između brendova briketa obično se odnose na vrstu drveta, kvalitet, oblik i veličinu briketa. Proverite specifikacije proizvođača i navedene karakteristike na pakovanjima kako biste odabrali brikete koji najbolje odgovaraju vašim potrebama za grejanje. Često ljudi kombinuju i dve vrste briketa, jer jedna vrsta se brže upali,a  druga duže drži vatru.

Šta treba uzeti u obzir prilikom odabira prodavca za kupovinu briketa?

Prilikom odabira prodavca za kupovinu briketa, važno je da proverite dostupnost željenih vrsta i količina briketa, cene, opcije dostave i plaćanja. Takođe, raspitajte se o pojedinostima garancije i politici povrata, kako biste bili sigurni da su vaša prava zaštićena u slučaju problema sa kupovinom.

Naše stovarište uračunava transport u cenu briketa za veće količine i kupcima daje pravo na reklamaciju u slučaju da im kupljena vrsta ogreva ne odgovara.