O peletima i pećima na pelet znate već mnogo, tačnije , bombardovani ste informacijama, a jednom kada se odlučite za ovaj način grejanja, odluka koja je još uvek pred Vama je koji pelet od mnogobrojnih na tržištu odabrati.
Kako bismo Vam pomogli u donošenju konačne odluke, približićemo Vam šta znači kvalitetan pelet.

Svi naši peleti poseduju deklaracije, kao I serifikate o kvalitetu, bili oni a1 ili a2 klasa.

Kvalitetan pelet dobija se, po mogućnosti iz jezgra debla drveta sa što manjim udelom same kore, jer kora sadrži najviše vlage i prašine te ima manju kaloričnu vrednost od jezgre. Često fabrike peleta u nedostatku sirovine posežu za nekvalitetnim izvorima, pri čemu dovode u pitanje kvalitet gotovog proizvoda. Korisnici nakon toga imaju poteškoća sa svojim pećima jer se pelet i peć drugačije “ponašaju”  što dovodi do energetske neiskoristivosti i dodatnog stvaranja pepela u sistemu.

Idealnom srazmerom smatra se deo od 80 % tvrdog drveta (bukva, hrast, grab) + 20 % mekog drveta, a u proizvodnji nije dopušteno koristiti hemijske aditive ili lepkove. Uprkos tome, pojedini proizvođači znaju koristiti aditive za bolje pritiskanje peleta, a u tom slučaju takvi dodaci ne smeju biti na hemijskoj bazi tako da ne bi trebali prelaziti više od 2 % (koliko je maksimalno dozvoljeno).

Osnovne karakteristike kvalitetnih peleta

  • Motanjem peleta po prstima ne bi trebalo biti prašine. U samoj vreći je prašina neizbežna, ali bi je trebalo biti što manje. Često na tržištu možete pronaći pakovanja u kojima je odmah vidljiv veliki deo sitnog/razmrvljenog peleta pomešanog s prašinom koja se stvara u procesu proizvodnje što nikako nije dobro.
  • Peleti moraju mirisati na drvo. (Nikako na hemijske supstance)
  • Savijanjem prstima, pelet se moraju lomiti, a ne pucati.
  • Vizualni test u čaši vode: pelet u vodi treba potonuti, a nakon nekog vremena da nabubri, voda ne sme promeniti boju, mrvice će plivati po čaši, ali voda mora biti bistra. Nakon mešanja i raspadanja peleta, odvoji će se i eventualna nečistoća koju bi mogli sadržavati peleti, a koja će biti vidljiva u čaši.
  • Sertifikat istaknut na pakovanju (sertifikat je garancija poštovanja određenih međunarodnih normi).
  • Pelet koji se prema svojim karakteristikama nalazi unutar A1 i A2 norme smatra se kvalitetnim peletom. Važno je da dobavljač može pružiti sertifikat o ispitivanju kvalitete koji to i dokazuje.